Opties om te bezichtigen in Maastricht en omgeving
Maandag 4 juni
De kasteel ruïne + Fluwelengrot
Bouwjaar: 1115
Architect: Gosewijn I.
Openingstijden: 10.00 – 17.30
Adres: grendelplein 13, Valkenburg
De rijke Middeleeuwen worden weer werkelijkheid bij een bezoek aan de Kasteelruïne van Valkenburg a.d.Geul, met een geschiedenis die terug gaat tot de 11de eeuw! Hoog torenen de resten van het eens zo imposante Kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit. Met uiteindelijk de definitieve verwoesting op 10 december 1672 in opdracht van Stadhouder Willem III Sinds die dag herinneren de resten van de Kasteelruïne aan deze trotse vesting op een dominante plek in het Geuldal.
Fluwelengrot
Openingstijden: 11.00 – 16.00
Adres: Daalhemerweg 27
Bezoek de oudste grot van Zuid-Limburg. Nauw verbonden met de rijke historie van de Kasteelruïne is de Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de Kasteelruïne. De Fluweelengrot is vermoedelijk in de 11de of 12de eeuw ontstaan. Mergel werd door zogenaamde 'blokbrekers' gedolven uit de grot, om te gebruiken als bouwsteen voor de bouw van o.a. het Kasteel van Valkenburg. Het resultaat van deze mergelwinning is een uitgebreid labyrint van oude en grillige gangen. De 'geheime vluchtgangen', die pas in 1937 ontdekt zijn, maakten het ridders en hun krijgsknechten mogelijk het belegerde Kasteel ongezien te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen of stiekem bevoorrading te halen. De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen en een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd onder het regime van Napoleon (18e eeuw).
Grotten st. Pietsersberg
De beroemde "Grotten van St. Pieter" zijn ontstaan door de winning van mergel als bouwsteen. Op deze wijze is er in de loop der eeuwen een labyrint gevormd met meer dan 20.000 gangen. De "blokbrekers" hebben er hun sporen achtergelaten. Op de wanden staan interessante, soms zeer oude opschriften maar ook kunstenaars zijn hier aan het werk geweest. Tijdens de vele belegeringen van Maastricht en ook tijdens de laatste wereldoorlog gebruikten de mensen uit de directe omgeving van de berg deze gangen als schuilgelegenheid; de toen aangebrachte voorzieningen zijn nog gedeeltelijk aanwezig.
Rondleidingen: Vertrek vanaf Chalet Bergrust, Luikerweg 71 (wijk 12).
7 april t/m 29 juni
elke dag om 12.30, 14.00 en 15.30 uur, op zondag alsmede 2e Paasdag, Koninginnedag, Hemelvaart en 2e Pinksterdag ook om 11.00 uur
Toegangsprijzen 2007
Grotten Noord en Zonneberg
Volwassenen: € 4,25
Kinderen tot 12 jaar: € 3,25
Kruisherenhotel Maastricht
( Cuypers )
kruisherengang 19-23
6211 NW Maastricht
In het centrum van Maastricht staat het voormalige vijftiende eeuwse Kruisherenklooster. Samen met de monumentale, gotische kerk is dit complex getransformeerd, tot een zeer bijzonder designhotel, door Henk Vos. Een unieke plek waar oudheid en design met elkaar verweven zijn.
Vanaf 1981 verslechterde het gebouw snel, omdat het leeg kwam te staan. Camille Oostwegel die ook eigenaar is van Chateau Neercanne, nam eind 2000 het initiatief deze bijzondere gebouwen van de ondergang te redden. Er kwam een grondige restauratie en het gebouw werd omgetoverd tot een luxueus en eigentijds designhotel, met respect voor het verleden.
Zinnenprikkelend Designhotel La Bergère
Maastricht
Bijzonderheden: Eerste Zuid-Nederlandse designhotel. Alles volgens concept van het boutique-hotel: alles wat je ziet, is ook te koop.
Architect: Feran Thomassen
Bouwjaar: 2001
Locatie: Stationstraat 40 tel: 043-3282525 of www.La-bergere.com (per 1 april)
Bereikbaarheid: Vijf minuten lopen van CS. Wandeling naar Vrijthof kost tien minuten.
La Bergere is een Boutique holel, Gevestigd in een fraai en historisch pand midden in Maastricht. Dit modern en eigentijds ingerichte hotel heeft 76 kamers en suites die allen zijn ingericht in een van de drie thema's die het hotel doorvoert. Dit zyn voedsel, woning en lichaam, gekomen uit de eerste levensbehoeftes van de mens. De suites zijn uiterst functioned ingericht en nergens staan overbodige elementen. Tevens beschikt het hotel over alle moderne communicatie middelen die tegenwoordig voor de mens zo belangrijk zijn geworden.
Chateau Neercanne
Daniel Wolf van Dopff
Cannerweg 800
6213 ND Maastricht
Château Neercanne is gelegen op de Cannerberg en kijkt uit over de indrukwekkende Jekervallei. Het château wordt omgeven door historische baroktuinen, wijngaarden en het Cannerbos, een fraai natuurgebied met alle kenmerken van een Zuid-Limburgs hellingbos. Château Neercanne ligt op ongeveer vijf minuten van hartje Maastricht en is het enige terrassenkasteel in de Benelux. Daniël Wolf van Dopff bouwde dit indrukwekkende kasteel in 1698. Hij liet op vier verschillende niveaus een fraaie baroktuin aanleggen. Drie van deze terrassen zijn in hun oude staat hersteld.
De wijnkelders van Château Neercanne zijn gevestigd in de oude gangen van de mergelgrot. Hier wachten onze vermaarde wijnen in alle rust op hun presentatie aan onze gasten.
Bonnefantenmuseum
Aldo Rossi
1995
Avenue Céramique 250
6201 BS Maastricht
043-3290190
Openingstijden
Dinsdag tot en met zondag 11.00 – 17.00 uur
Aan de oever van de Maas ligt het in 1995 gerealiseerde Bonnefantenmuseum. Het door de Italiaanse architect Aldo Rossi ontworpen gebouw met de opvallende koepeltoren, heeft een bijzondere sfeer mede door het vele daglicht en het gebruik van natuurlijke materialen. Bij binnenkomst valt meteen de 35 meter lange houten trap op, die de bezoekers naar de verschillende vleugels en verdiepingen van het symmetrische gebouw leidt.
Wiebengahal
Jan Gerko Wiebenga
1911
Naast het Bonnefante Museum.
Avenue Ceramique 250
6221KX Maastricht
Het is het meest markante gebouw van de tientallen fabrieksgebouwen die op het immense Céramique-terrein gestaan hebben.
Wandeling over het Céramique-terrein
Waar vroeger het fabrieksterrein van de Société Céramique -later Sphinx-Céramique, de Maastrichtse aardewerkfabriek- was, is in korte tijd een totaal nieuwe wijk geboren. Het is een mengeling van wonen, kantoren, winkels en openbare gebouwen geworden. Er staan nogal wat architectonische hoogstandjes. Rijksbouwmeester Jo Coenen heeft het totale plan gecoördineerd. Met tal van architecten hebben zij een wijk ontworpen die tot ver buiten onze grenzen belangstellenden trekt. Er is dan ook heel wat te zien.
We beginnen bij het Bonnefantenmuseum op de Avenue Céramique. Dit markante gebouw is ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi. De toren van het museum is sterk beeldbepalend, zeker als men aan de overkant van de Maas staat. Indien mogelijk absoluut de moeite waard om vanaf de toren een blik te werpen op Maastricht. Het gebouw dateert uit 1995
Schuin tegenover het museum ligt de Wiebengahal, een onderdeel van het museum. De Wiebengahal was een onderdeel van de fabriek.Het is behouden gebleven omdat een van de eerste voorbeelden is van het "Nieuwe Bouwen". Het is in 1910 ontworpen door Jan Gerko Wiebenga.
Aan het eind van de Wiebengahal slaan we linksaf de Daemslunet in. Aan het eind rechtsaf. U loopt nu tegen het Stoa, Bellefroidlunet, aan. Dit is een appartementen-complex met een totale lengte van 300 meter. Het telt 130 appartementen en is ont-worpen door de Zwitserse architect Luigi Snozzi. De opzet van dit grote blok is om het Bonnefantenmuseum en het Centre Céramique te verbinden.
Aan uw rechterkant Patio Sevilla, een ontwerp van de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortis
We passeren de Levignelunet. Aan de rechterkant moet nog Carré des Palmiers komen, een ontwerp van de Maastrichtse architect Harry Gulikers.
Vervolgens slaan we rechtsaf de Zeguerslunet. Aan het eind weer meteen links de Avenue Céramique. We zien nu Résidence Sonneville, een ontwerp van de Belgische architect Bob van Reeth. Door het grote hek lijkt het op een gevangenis. Het bijzondere aan dit gebouw is de zinken dakbedekking.
We lopen rechtdoor, steken de straat over en gaan de trappen op. We zijn nu bij het Centre Céramique, een ontwerp van de architect Jo Coenen. In dit gebouw zijn de stadsbibliotheek, het gemeentearchief en Europees Journalisten Centrum gevestigd. Tevens doet het dienst als stadshal. Op de bovenste etages heeft u een mooi uitzicht over een deel van de nieuwe wijk en Maastricht.
We slaan linksaf en komen op Plein 1992. Dit plein is eveneens ontworpen door ar-chitect Jo Coenen. De naam verwijst naar het Europese verdrag dat in Maastricht is gesloten over de invoering van de euro, gesymboliseerd door de koperen tegels op het plein. In het verlengde van het Centre Céramique ligt het Derlontheater. Ook dit is een industrieel monument, het is de voormalige bordenfabriek. Het is tegen-woordig een theater en de thuishaven van het theatergezelschap het Vervolg. Hier vindt u ook Café Zuid, een trendy café met een mooi terras gelegen aan de gracht van de 15e eeuwse vestingwerken.
Kantoorgebouw
Wiel Arets
Limburgplein 5
Céramique-terrein
Maastricht
Het kantoorgebouw aan de zuidkant van het Céramique-terrein is evenwijdig aan het Kennedy viaduct gebouwd. Het gebouw bestaat uit twee ten opzichte van elkaar verschoven schijfvormige volumes. De noordgevel heeft horizontale raamstroken in een donkere baksteen gevel. De zuidgevel is opgebouwd uit glazen bouwstenen met horizontale raamstroken. De entree wordt gedomineerd door een groot overstek van een van de schijven.
Kantoorgebouw Il Fiore
Herman Hertzberger
Avenue Céramique 22-26
Céramique-terrein
Maastricht
Op de zuidpunt van het Ceramique staat dit Z-vormige kantoorgebouw. De Z verbindt drie bloemvormige uitkragende torens (IL Fiore betekent Opbloeien). Het gebouw, dat op een verhoging staat, heeft twee onderdoorgangen naar de er achtergelegen woonwijk.
De uitkragende vloeren van de halfronde torens hangen aan een tuiconstructie op het dak. De Z heeft horizontale raamstroken met borstweringen van bruine baksteen. De torens hebben vliesgevels. De wanden van de onderdoorgangen hebben een afwerking van tegels, dit is een verwijzing naar de voormalige Céramique fabriek op deze locatie.
Woontoren
Alvaro Siza Vieira
Carlos Castanheira, ADP Architecten
Avenue Céramique 22-26
Céramique-terrein
Maastricht
Deze 52 meter hoge woontoren markeert het noordeinde van de Avenue Céramique. De toren is opgebouwd uit twee ten opzichte van elkaar gedraaide volumes, één in wit natuursteen en één in zink.
Het programma van de 17 verdiepingen hoge toren bestaat uit 41 huurwoningen en kantoorruimte.
Woningen en kantoren La Fortezza
Mario Botta
Avenue Céramique
Céramique terrein
Maastricht
Het wooncomplex staat aan de noordzijde van het Céramique terrein tegenover het Centre Céramique. Het project bestaat uit een cirkelvormig gedeelte van acht verdiepingen met een vierkante binnenplaats en twee lage langgerekte vleugels aan de avenue.
Het programma voor La Fortezza bestaat uit 7.000 vierkante meter kantoorruimte, 98 woningen en een ondergrondse parkeerplaats. Er is veel aandacht besteed aan de detaillering van het roodbruine metselwerk.
Woongebouw Herdenkingsplein
Mecanoo
Erick van Egeraat
Francine Houben
Chris de Weijer
1990 - 1994
Herdenkingsplein
Centrum Maastricht
Het gebouw ligt aan de westzijde van het eveneens door Mecanoo ontworpen Herdenkingsplein. Een colonnade brengt eenheid in de gevels van de door Buro Boosten Bats en Mecanoo ontworpen appartementengebouwen.
Het project bestaat uit een gedeelte van drie en vier bouwlagen met in totaal 52 appartementen. Op de derde verdieping zijn er penthouses met dakterras. De woningen op de verdiepingen worden ontsloten via galerijen.
Er is een groot aantal verschillende materialen gebruikt, hout (western red cedar), beton, stucwerk en baksteen.
Woningbouw Hoogfrankrijk
Charles Vandenhove
Prudent de Wispelaere
Maastricht
Dit woningbouwproject is gerealiseerd op een geaccidenteerde locatie ten noorden van het middeleeuws centrum. De buurt is bereikbaar via poorten in de door Vandenhove ontworpen invullingen aan de Capucijnestraat en Hoogfrankrijk. Centraal in dit project met 93 woningen staat een woontoren aan een pleintje.
Opties om te bezichtigen in Vaals, Heerlen en omgeving
Dinsdag 5 juni
Abdij Sint Benedictusberg
Dom Hans van der Laan
Nico van der Laan
1987
Alleen toegankelijk voor mannen!!
Marmelis 39
Lemiers
Vaals
+31 (043) 306 13 53
Telefonisch bereikbaar:
11.00-12.00 uur, 14.30-16.00 uur en 18-18.30 uur
De abdij Sint Benedictusberg is het hoogtepunt van zowel het oeuvre van Dom Hans van der Laan als de architectuurstroming de Bossche School. Van der Laan woonde een groot deel van zijn leven in de abdij (1968 - 1991). De door hem aan de noordzijde van het klooster Sint Benedictusberg toegevoegde bebouwing is gebaseerd op het Plastisch Getal.
Politiestation
Wiel Arets
Rhea Harbers
1993 – 1996
Randweg 5
Vaals
Openingstijden:
Aan de westrand van Vaals ligt dit politiestation. In het heuvelachtige Zuid Limburgse landschap zijn de drie evenwijdige balkvormige volumes gerealiseerd. Elk volume heeft een eigen materiaal, zink, hout of beton. De materialen zijn doorgezet op de daken. De entree van het politiestation is via een loopbrug evenwijdig aan het zinken volume te bereiken.
Het Glaspaleis
Frits P.J. Peutz
1896-1974
Bongerd 18
6411 JM Heerlen
tel: 045-5772200
Openingstijden
ma-za 9.00-23.00 uur, zo 11.00-17.00 uur
Sindsdien is het transparante Glaspaleis, net zoals tijdens de eerste decennia van zijn bestaan, dé architectonische blikvanger van Heerlen: een modern monument met een bijzondere geschiedenis en een bijzondere nieuwe functie als het culturele hart van Heerlen.
Stadhuis Heerlen
Geleenstraat 25
6411 HP Heerlen
Tel: 045-5605040
Openingstijden:
Maandag, Dinsdag, Woensdag, Vrijdag van 8.30 tot 14.00 uur
Donderdag van 8.30 tot 20.00 uur
Termenmuseum
Frits Peutz
1940
Thermenmuseum Heerlen
Coriovallumstraat 9
Heerlen
045-5605100
Openingstijden:
di - vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
entree: €4,50
Het museum is een opvallend modern gebouw, gemaakt van staal, beton en glas. De primaire kleuren rood, geel en blauw bepalen mede het uiterlijk én het innerlijk van het gebouw. Het museum is speciaal gebouwd over de opgraving van het Romeinse badhuis heen en is daarmee een site-museum, één van de weinige in Nederland. Net als nu was het badhuis twintig eeuwen geleden een typisch Romeins en daarmee een opvallend gebouw in het centrum van de handelsplaats Coriovallum, het Romeinse Heerlen.
Het museum toont naast de opgraving ook de archeologische vondsten uit de Romeinse tijd uit Heerlen en haar directe omgeving.
Monday, April 2, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment